Els Equips de gestió dels equipaments culturals (I) / per Jaume Colomer i Joaquim Rius [Recurs electrònic]

By: Colomer, Jaume.
Rius, Joaquim | Catalunya. Servei de Planificació d'Equipaments Culturals.
ISBN: 9788439386001.Edition: 1a ed.Publisher: Barcelona : Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, 2010Description: 88 p. : digital, fitxer PDF (1,93 Mb).Series: Quaderns del PECCat: 2Online resources: E-Doc | E-Link Other title: Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya.Summary: Aquest document elaborat per Joaquim Rius i Jaume Colomer, sota la coordinació del Servei de Planificació d’Equipaments Culturals del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, és un dels primers fruits de la posada en marxa del Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya 2010-2020 (PECCat). L’estudi pretén ajudar els responsables d’equipaments culturals locals a dissenyar equips de gestió capaços de gestionar els serveis públics culturals dels segle XXI de manera òptima i eficient. Proporciona orientacions per tal d’establir les necessitats funcionals del projecte cultural, estructurar l’organització en àrees funcionals, definir els perfils professionals adequats, determinar les hores de treball i els recursos econòmics necessaris. L’estudi fa referència a tres tipus d’equipaments culturals: els escenicomusicals, els d’arts visuals i els centres culturals polivalents. Queden fora les biblioteques, arxius i museus, que tenen una normativa específica, i els equipaments de ‘segona generació’ o fàbriques de creació, que per la seva singularitat i novetat, encara no permeten una anàlisi sistematitzada. Els paràmetres proporcionats estan orientats als nous equipaments culturals però també són útils per aquells equipaments ja construïts i en funcionament que vulguin optimitzar el seu equip de gestió. S’hi ofereixen unes pautes generals que poden ser vàlides per a tot el territori però òbviament, requereixen una adaptació a cada realitat local. Metodològicament parlant, es van constituir set taules de treball amb responsables de les diferents tipologies d’equipaments culturals i paral·lelament es van fer una sèrie d’entrevistes, vuit en concret, als responsables d’equipaments representatius de les diverses tipologies. El criteri general utilitzat per definir els equips de gestió ha estat el de buscar un òptic bàsic: òptim, perquè un equipament ha de tenir un equip de gestió suficient per tal d’assegurar un nivell de qualitat mínim, però bàsic, per tal que se n’asseguri la sostenibilitat a mitjà i llarg termini. Els autors adverteixen que es tracta d’una primera aproximació sobre els models d’organització dels equipaments objecte d’estudi però adverteix que es pot veure desbordada per dos factors. Un extern, la crisi econòmica, i l’impacte tan negatiu que està tenint en les finances públiques. I un altre intern, el PECCat està encara recopilant dades sobre els equips de gestió dels equipaments, una informació que pot enriquir i matisar els models que proposa aquest estudi. (Font: el Centre)
Tags from this library: No tags from this library for this title.
    average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Collection Call number Copy number Status Date due Barcode
Book CERC
Sala
General S 00313 1 Available 1900136783

Aquest document elaborat per Joaquim Rius i Jaume Colomer, sota la coordinació del Servei de Planificació d’Equipaments Culturals del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, és un dels primers fruits de la posada en marxa del Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya 2010-2020 (PECCat). L’estudi pretén ajudar els responsables d’equipaments culturals locals a dissenyar equips de gestió capaços de gestionar els serveis públics culturals dels segle XXI de manera òptima i eficient. Proporciona orientacions per tal d’establir les necessitats funcionals del projecte cultural, estructurar l’organització en àrees funcionals, definir els perfils professionals adequats, determinar les hores de treball i els recursos econòmics necessaris. L’estudi fa referència a tres tipus d’equipaments culturals: els escenicomusicals, els d’arts visuals i els centres culturals polivalents. Queden fora les biblioteques, arxius i museus, que tenen una normativa específica, i els equipaments de ‘segona generació’ o fàbriques de creació, que per la seva singularitat i novetat, encara no permeten una anàlisi sistematitzada. Els paràmetres proporcionats estan orientats als nous equipaments culturals però també són útils per aquells equipaments ja construïts i en funcionament que vulguin optimitzar el seu equip de gestió. S’hi ofereixen unes pautes generals que poden ser vàlides per a tot el territori però òbviament, requereixen una adaptació a cada realitat local. Metodològicament parlant, es van constituir set taules de treball amb responsables de les diferents tipologies d’equipaments culturals i paral·lelament es van fer una sèrie d’entrevistes, vuit en concret, als responsables d’equipaments representatius de les diverses tipologies. El criteri general utilitzat per definir els equips de gestió ha estat el de buscar un òptic bàsic: òptim, perquè un equipament ha de tenir un equip de gestió suficient per tal d’assegurar un nivell de qualitat mínim, però bàsic, per tal que se n’asseguri la sostenibilitat a mitjà i llarg termini. Els autors adverteixen que es tracta d’una primera aproximació sobre els models d’organització dels equipaments objecte d’estudi però adverteix que es pot veure desbordada per dos factors. Un extern, la crisi econòmica, i l’impacte tan negatiu que està tenint en les finances públiques. I un altre intern, el PECCat està encara recopilant dades sobre els equips de gestió dels equipaments, una informació que pot enriquir i matisar els models que proposa aquest estudi. (Font: el Centre)

Presentació -- 1. Introducció -- 2. Els equipaments culturals d’àmbit local -- 3. Consideracions sobre els models de gestió -- 4. Els equips de gestió -- 5. Comparativa de costos dels equips de gestió segons nivell de dotació i segons conveni públic i privat -- 6. Conclusions -- Referències bibliogràfiques -- Índex de taules -- Índex de gràfics -- Annexos

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Powered by Koha

Iconos diseñados por Freepik desde www.flaticon.com con licencia CC 3.0 BY